Klaar voor een volgende stap in je carrière?

Het Leerwerkloket helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je wil bereiken en welk beroep het beste bij je past. Weet jij al wat je droombaan wordt? Ontdek alles over leren en werken in onze rijk gevulde kennisbank door middel van onderstaande zoekbalk.

Gratis opleidingen regeling NL Leert door

Tweede ronde subsidieregelingen NL Leert door

Vanaf 1 december 2020 is de tweede ronde van de subsidieregeling ‘NL Leert door’ gestart. Opnieuw kunnen werkenden en werkzoekenden gebruik maken van kosteloos ontwikkeladvies en daarnaast nu ook kosteloos (online) scholing volgen. Zo maken ze zichzelf aantrekkelijker voor hun – huidige of toekomstige – werkgever en kunnen zij hun positie op de arbeidsmarkt versterken.

Afbeelding
Vrouw werkt als barista en houdt een kopje koffie in haar hand. Tekst 'vind de update die bij jou past'

Kosteloze (online) scholing

Dit jaar worden in totaal 50.000 tot 80.000 scholingstrajecten beschikbaar gesteld. Voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd zijn meer dan 650 online cursussen en trainingen beschikbaar. Deze zijn gericht op het versterken en verbeteren van vaardigheden. Daarnaast kan de cursus of opleiding ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere arbeidsmarktkansen. Het maakt daarbij niet uit of mensen werken met een vast- of flexcontract, zelfstandig ondernemen of tijdelijk niet werken, aan de start staan van hun carrière of al richting hun pensioen gaan.

Om een cursus of training te volgen, kunnen deelnemers zich aanmelden bij één van de opleiders die een subsidie heeft gekregen. De opleider handelt de administratie en kosten verder af. De opleidingen zijn divers en beschikbaar van laag tot hoog opleidingsniveau. Wanneer het deelnemers niet lukt om het scholingstraject af te maken, is het van belang om dit vroegtijdig bij de aanbieder kenbaar te maken. De aanbieder kan het traject dan opnieuw aan iemand aanbieden. 

Tot wanneer geldt het scholingsaanbod?

Het scholingstraject moet in ieder geval voor 31 juli 2021 door deelnemers worden afgerond. Aanbieders van de scholing moeten dit op 31 juli 2021 kunnen aantonen.

Kosteloze ontwikkeladviezen opnieuw beschikbaar

In augustus van dit jaar ging het overheidsloket voor kosteloze ontwikkeladviezen voor het eerst open en in amper vier weken waren er 22.000 adviezen aangevraagd. Op 1 december zijn opnieuw 55.000 ontwikkeladviezen beschikbaar. 

Inmiddels zijn bijna alle 55.000 ontwikkeladviezen al aangevraagd. Belangrijk om te weten: adviseurs van het Leerwerkloket geven altijd kosteloos en onafhankelijk loopbaan- en scholingsadvies. Aan iedereen. Mensen die ondersteuning nodig hebben in het maken van juiste loopbaan- en/of opleidingskeuzes kunnen contact opnemen met een adviseur van het Leerwerkloket.