Klaar voor een volgende stap in je carrière?

Het Leerwerkloket helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je wil bereiken en welk beroep het beste bij je past. Weet jij al wat je droombaan wordt? Ontdek alles over leren en werken in onze rijk gevulde kennisbank door middel van onderstaande zoekbalk.

Een opleiding of cursus volgen

Je weet in welk beroep je wilt gaan leren en werken, maar je hebt niet de juiste opleiding of werkervaring. Als het werk dat je nu doet verandert, vraag dan je werkgever of je op zijn of haar kosten een praktijkgerichte cursus of opleiding kan volgen. Veel werkgevers willen dat. Wil je echt van baan veranderen, dan is een BBL opleiding misschien wat voor jou.

Afbeelding
BBL Opleiding

Wat is BBL?

Een BBL-opleiding is een mbo opleiding waarbij je één dag per week les krijgt en drie a vier dagen per week werkt. De dingen die je op school leert, kun je dan direct in de praktijk gebruiken. En zijn er moeilijkheden op je werk, dan kun je die dezelfde week nog bespreken met je docent.

De voordelen van BBL op en rijtje:

  • Werken en leren, dus direct salaris
  • 1 dag naar school, 3 of 4 dagen werken
  • Leren in de praktijk
  • Veel contact met collega’s
  • Vaak betaalt je werkgever de opleiding

BBL-opleiding vinden

Een BBL-opleiding vind je het makkelijkst via de mbo-instelling bij jou in de buurt. Om in aanmerking te komen voor een BBL-opleiding heb je een praktijkovereenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. Wil je weten in welke erkende leerbedrijven in jouw regio op zoek zijn naar nieuwe medewerkers? Neem dan contact op de Leerbanenmarkt.

Wie betaalt jouw opleiding?

 

Jouw werkgever

Als je in loondienst werkt, kun je jouw werkgever vragen om de opleiding te betalen. Vaak zijn daarover afspraken gemaakt in de CAO. Het Leerwerkloket kan jouw werkgever adviseren over mogelijke subsidies en belastingvoordelen.    

De overheid

Leren en werken kan vaak met behoud van je uitkering. Ben je werkloos en wil je je laten om- of bijscholen? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij UWV of gemeente. Zij kunnen je vertellen wat er in jouw situatie mogelijk is. Wil je iets anders, maar weet je nog niet wat? Laat je contactpersoon dan weten dat je graag contact op wilt nemen met het Leerwerkloket bij jou in de buurt.

Jijzelf

Betalen jouw werkgever of de overheid jouw opleiding niet? Dan kun je altijd nog een persoonlijke lening afsluiten bij DUO. Meer informatie daarover vind je op www.duo.nl.